Thursday, November 23, 2023

Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος

 


Προ-ανακοίνωση Θεατρικής Παράστασης στο Θέατρο Λιθογραφείο



Brave New World - Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
“Αποφασίστε να μην υπηρετείτε πλέον και αμέσως είστε ελεύθεροι.”
Étienne de La Boétie, Πραγματεία Περί Εθελοδουλίας, 1576

Η θεατρική παράσταση «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» η οποία θα λάβει χώρα ταυτόχρονα σε 4 θέατρα ανά τον κόσμο, αποτελεί μια θεατρική ερευνητική πραγματεία με χρήση κράνους εικονικής πραγματικότητας, ζωντανών αναμεταδόσεων και τηλεσκηνοθεσίας (στις οθόνες που θα βρίσκονται στον εκάστοτε σκηνικό χώρο) και ένα σύνολο 12 ηθοποιών επί των 4 σκηνών. Το εγχείρημα ταυτοποιείται στην κατηγορία της «εν εξέλιξη παράστασης», όπως είναι και η συγκεκριμένη τεχνολογία... εξού και οι θεατές της καλό θα είναι να αναμένουν ευχάριστες εκπλήξεις.
 
Η παράσταση βασίζεται στο κλασικό έργο του Aldous Huxley, «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» (Brave New World) και ξεχωρίζει για τη χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας, δημιουργώντας έναν εναλλακτικό κόσμο όπου ο πραγματικός και ο εικονικός συγχωνεύονται. Στην παράστασή η τεχνολογία συνδυάζεται με το θέατρο: Σε συνεργασία με άλλα 3 θέατρα παγκοσμίως, προτείνουμε τη δημιουργία δορυφόρων, παρέχοντας τη δυνατότητα ενός ηθοποιού/performer από κάθε δορυφόρο να συμμετέχει ταυτόχρονα στη σκηνή και στον εικονικό κόσμο.
 
Η παράσταση θα λάβει χώρα στα :

  • Theater Julius Osterwa in Gorzów Wielkopolski POLAND
  • Royal District Theatre in Tbilisi, GEORGIA
  • Θέατρο Λιθογραφείον Πάτρα Ελλάδα (Μαιζώνος 172β, Πάτρα)
  • Regional Academic Theater in Ivano-Frankivsk, UKRAINE

 
Πότε
1,2,3 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00
 
Σκηνοθεσία: Krzysztof Garbaczewski
Συντελεστές στην Πολωνία
Δραματουργία: Rébecca Pierrot
Κοστούμια: Martyna Konieczny 
Μουσική: Qba Janicki
Σκηνογραφία: Robert Mleczko 
Δημιουργία Άβαταρς: Marcin Kosakowski
Προγραμματισμός 3D: Radomir Majewski 
 
Συνεργαζόμενοι Φορείς για το ελληνικό μέρος
Θέατρο Λιθογραφείο
Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Moz Productions-Χρυσάνθη Μπαδέκα
HCI-VR Lab
 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρυσάνθη Μπαδέκα-Moz Productions
Διαδραστική σκηνοθεσία/κίνηση: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ 
Επιστημονικός Σύμβουλος, εφαρμογή VR: Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος
Τεχνική υποστήριξη, εφαρμογή VR: Μάνος Δετοράκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Γενικός Συντονισμός, φωτισμοί: Χρήστος Σταθόπουλος
Επί σκηνής (στην Πάτρα): Κωσταντής Μιζάρας

 
Το έργο
Τί είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε για χάρη της ουτοπικής ευτυχίας; Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την ελεύθερη βούλησή μας, να εισέλθουμε οικειοθελώς σε υποτέλεια με αντάλλαγμα ένα προσομοιότυπο απόλυτης ευτυχίας;
Ο Aldous Huxley προειδοποιεί περί των υπερβολών μιας ξέφρενης κούρσας προς την πρόοδο, που υποτίθεται ότι μας εγγυάται ένα λαμπρό αύριο, αλλά η οποία κινδυνεύει να μετατρέψει τον άνθρωπο σε αντικείμενο πειραματισμού. Απανθρωποποιημένος και απογυμνωμένος από κάθε συνείδηση, ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο της ζωής του και παραιτείται από κάθε δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με τον Huxley, η δύναμη-εξουσία στο μέλλον δεν επιβάλλεται πλέον με βίαιο τρόπο, χρησιμοποιώντας σωματική και ψυχική βία για να συντρίψει την αντίσταση του ατόμου, αλλά μάλλον ύπουλα και απαλά διαποτίζει την κοινωνία, διαμορφώνοντάς την, στην πηγή, μέσω της χρήσης της ευγονικής, το είδος του πληθυσμού που απαιτείται για το μοντέλο της κοινωνίας του. Στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του, κάθε άτομο, ό,τι κι αν του συμβεί, νιώθει οικεία με το περιβάλλον και ικανοποιημένο από τη ζωή του, εξασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία και τη σταθερότητα της κοινωνίας. (σημ. το έργο του Huxley, δημοσιεύτηκε αρχικά το 1932)
 
Ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» είναι ένα ιδιαίτερα πρόσφορο υλικό για θεατρική σκηνική έρευνα σήμερα, καθώς τα ερωτήματα που θέτει ο Huxley, κυρίως για το τί ορίζει το ανθρώπινο είδος, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε μια εποχή που η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι κεντρική στον δημόσιο διάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιτεχνικής σφαίρας, ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» προσφέρει πεδίο για προβληματισμό και πειραματισμό, όχι μόνο στα διάτρητα όρια μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού, αλλά και στη σχέση μας με την ίδια τη γλώσσα. Η οποία είναι χειριστική ή αποκαλυπτική, και τελικά μπορεί να γίνει δημιουργός «κόσμων». Πώς επικοινωνούμε; Σε ποιο βαθμό δεν είναι ο (ανθρώπινος) λόγος μας, όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης, συχνά μορφοποιημένος, κωδικοποιημένος και, με την ίδια λογική, ενοποιημένος και επομένως περιορισμένος;
 
Στο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος», τα πάντα αφορούν τη δυαδικότητα και την αντιστροφή της σκέψης. Η τεχνολογία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κυριαρχίας της εποχής μας, αλλά παραδόξως, μπορεί επίσης να είναι ένα από τα τελευταία μέρη όπου ο άνθρωπος μπορεί να βρει προσωρινές αυτόνομες ζώνες, τόπους χειραφέτησης και προσπάθειας επανασύνδεσης με τον/ην/ο άλλον/η/ο.
 
Χορηγος χώρου προβών στην Αθηνα: Inter Alia
 
 

Monday, February 20, 2023

Πορφυρά Πανιά του Αλεξάντρ Γκριν

Πορφυρά Πανιά
του Αλεξάντρ Γκριν
__________________________________

Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Γκριν έγραψε τα «Πορφυρά Πανιά» το 1923. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συγγραφή της και ανεβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου και για 14 παραστάσεις στο Θέατρο Καλλιρρόης σε διασκευή και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου. 
Δύο παιδιά, η Ασσόλ και ο Γκρέυ, διανύουν την πορεία προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση έως ότου συναντηθούν στην εκπλήρωση μιας προφητείας και μιας κοινής μοίρας. Οι ήρωες κινούνται  σε μια πορεία από την πεζή πραγματικότητα  προς το όνειρο.
Μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις, της Ασσόλ, που υποδύονται η Στεφανί Καπετανίδη σε νεαρή ηλικία και σε video η Όλια Λαζαρίδου και του Γκρέυ που ερμηνεύουν ο Κωσταντής Μιζάρας και ο Μανώλης Μαυροματάκης αντίστοιχα, παρακολουθούμε τις ζωές των δύο παιδιών έτσι όπως έχουν οριστεί από την μοίρα, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής.
Η παράσταση ενδεδυμένη με συμβολισμούς και στοιχεία παραμυθιού, ενσωματώνει κούκλες φυσικού μεγέθους, όπου οι ηθοποιοί σε διπλό ρόλο κουκλοπαίκτη - ηθοποιού, υποδύονται τις πολλαπλές ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου και διατρέχουν με λεπτότητα των ψυχισμό των ηρώων.

“Η ιστορία των πορφυρών πανιών άρχισε τη μέρα εκείνη που, χάρη στην επίδραση του ηλίου είδα το θαλασσινό πανί κόκκινο, σχεδόν πορφυρό”. — Αλεξάντρ Γκριν  

Σκηνοθετικό σημείωμα Δανάης Ρούσσου  
Ασσόλ (al sol) σημαίνει ήλιος.
Ο ήλιος ανατέλλει και δύει σε μια αέναη κίνηση, κάθε μέρα.
Πάντα θα υπάρχει μια θάλασσα να διανύσουμε και πάντα η απόσταση αυτή θα είναι ένα θαύμα• που συντελείται λίγο μοιραία και συνάμα, προκαλεί τη βούλησή μας να το κατακτήσουμε. Όπως όλα τα θαύματα, συμβαίνει με την ίδια απλότητα που βρίσκει κανείς ένα χέρι και αποφασίζει να το κρατήσει στο δικό του. Για να ζήσεις ένα θαύμα δε χρειάζεται να ντυθείς ηρωικά, παρά μονάχα να πιστέψεις.
Ο ήλιος ανατέλλει και δύει σε μια αέναη κίνηση, κάθε μέρα. Και αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα. Αρκεί να σηκώσεις τα μάτια, να το δεις.  Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που τα πουλιά κάθονται στο κεφάλι της. Που σαν ήμουνα μικρή, μου έφτιαχνε χάρτινα καραβάκια. Στη μητέρα  μου. 


“Τα λεγόμενα θαύματα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τα πραγματοποιούμε” — Αλεξάντρ Γκριν


Συντελεστές
Συγγραφέας: Αλεξάντρ Γκριν
Μετάφραση: Ιοκάστη Καμμένου
Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Δανάη Ρούσσου
Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος 
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Video Art: Γιώργος Νικόπουλος 
Sound Design: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης
Κάμερα: Γρηγόρης Πανόπουλος
Μακιγιάζ κουκλών: Άννα Σάπκα
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας 
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης 
Επικοινωνία: Μάνια Ζούση & Γιώργος Κατσώνης 
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Βαφέας
Παραγωγή: ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ

Παίζουν: Στεφανί Καπετανίδη, Κωσταντής Μιζάρας, Κυριάκος Υφαντής
Συμμετέχουν: Όλια Λαζαρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης 

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ

Παραστάσεις
Από Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 5 Μαρτίου 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00
Σάββατο, 19.00 & 21.15
Κυριακή, 18.00 & 20.15 
Διάρκεια: 75 λεπτά 

Θέατρο Καλλιρρόης 
Καλλιρρόης 10, Αθήνα 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942097395
Ημέρες & ώρες κρατήσεων: Δευτέρα - Κυριακή, 12.00 - 15.00

Εισιτήρια 
Τιμές εισιτηρίων: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο)    
Προπώληση εισιτηρίων: TICKET SERVICES 
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) 
Τηλεφωνικά: 2107234567 
Online: www.ticketservices.gr

Θερμές ευχαριστίες στη φωτογράφο και εικαστικό Δάφνη Ρόκου για την πολύτιμη βοήθεια της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Κίχλη”